Anassa

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Η πόλη της Αρτέμιδας όπως μας αξίζει!

Προσωπικά θεωρώ την Αρτέμιδα μια περιοχή «σκανδαλωδώς» ευνοημένη από τη φύση, γιατί τα πολλά κι ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της, εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια από τις ομορφότερες περιοχές της Αττικής. Κι όμως αυτή η πόλη εξακολουθεί να μας πονάει! 
 
Στην είσοδο, το πανέμορφο άλσος του ΟΤΕ θα έπρεπε να αποτελεί ζωτικής σημασίας φυσικό πνεύμονα χαρίζοντας στους πολίτες μέρος χαλάρωσης, ανάπαυλας και περιπάτου, σε επαφή με την φύση. Κι όμως είναι πλήρως παραμελημένο και αναξιοποίητο, γεμάτο σκουπίδια και μπάζα. Έχει μετατραπεί σε μια παράνομη χωματερή, πληγή για την εικόνα, αλλά κυρίως το περιβάλλον της πόλης μας και αποτελεί απειλή για την υγεία των πολιτών. 
 
Κι αν πάμε στον υδροβιότοπο της Αλυκής, θα αισθανθούμε την ίδια θλίψη αλλά κι αγανάκτηση. Ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Αττικής, ο οποίος διατηρεί το υγρό του στοιχείο ακόμη και κατά τους θερινούς μήνες, με πλούσια βιοποικιλότητα και καταγεγραμμένα περισσότερα από 170 είδη πουλιών, ένας μικρός παράδεισος, τεράστιας οικολογικής σημασίας και ζωτικής σημασίας για την πόλη μας, πλήρως εγκαταλελειμμένος, γεμάτος μπάζα και σκουπίδια.
 Η άγνοια αλλά κι η αδιαφορία κάποιων δημάρχων που έδωσαν αλόγιστα την άδεια, ή απλά δεν έκαναν τον κόπο να παρέμβουν, μετέτρεψαν την Αλυκή σε τόπο ανεξέλεγκτης απόρριψης αδρανών αποβλήτων. 
 
Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, το Ελ. Βενιζέλος, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, επιβαρύνει με τη λειτουργία του το περιβάλλον της πόλης τόσο με τους ηχητικούς ρύπους από την εξαιρετικά αυξημένη εναέρια κίνηση αλλά και λοιπούς ρύπους που συνεπάγεται η κίνηση των αεροσκαφών. Κι αυτή δεν είναι δικιά μου διαπίστωση! Σε παλιότερο δημοσίευμα εφημερίδας, αναφέρετε ότι λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας από την λειτουργία του αεροδρομίου τα γεωργικά προϊόντα της Μεσογειακής γης δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Όμως ποτέ, καμία Δημοτική αρχή, δεν ενδιαφέρθηκε να ερευνήσει αν και πόσο μολύνεται ο αέρας, το νερό, τα λαχανικά από την λειτουργία του αεροδρομίου! Και να φανταστεί κανείς, ότι στην σύμβαση του αεροδρομίου αναφέρεται πως στον μη χρησιμοποιούμενο χώρο του αεροδρομίου οφείλουν να φυτευτούν από την εταιρεία διαχείρισης 16.000.000 (δέκα έξη εκατομμύρια!) δέντρα ώστε να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Πράγμα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ!

Ο θησαυρός όμως της Αρτέμιδος είναι η θάλασσα, οι παραλίες κι η δαντελωτή ακτογραμμή της! Αλλά ακόμη κι αυτός ο ανεκτίμητος θησαυρός απειλείται από την έλλειψη ευθύνης κι οραματισμού των δημοτικών αρχών που ασυλλόγιστα επιχειρούν να λύσουν το πρόβλημα της αποχέτευσης της πόλης, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στη θάλασσα και τις ακτές. Το πρόβλημα της αποχέτευσης πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα. Σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι. Όχι όμως σκοτώνοντας κι υποβαθμίζοντας τη πόλη. Η λύση της δημοτικής αρχής για δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στον Πλατύ χωράφι σημαίνει αγωγό εκβολής των λυμάτων στη θάλασσα! Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής δεν το σκέφτηκε κανείς; Ποιος θα κολυμπάει σε αυτήν την θάλασσα; Ποιος θα ψαρεύει σε αυτήν την θάλασσα; Γιατί η δημοτική αρχή δεν μπήκε στον κόπο να διαπραγματευτεί την εφικτή λύση της σύνδεσης με το αποχετευτικό της πρωτεύουσας; 
 
Κλείστε για λίγο τα μάτια και φανταστείτε την Αρτέμιδα όπως μας αξίζει! Με αξιοποιημένο το παραλιακό μέτωπο, με πεζοδρόμια, πεζόδρομους, παιδικές χαρές και παιδότοπους, φωτισμό, καλαίσθητα κι αναπαυτικά καθιστικά, διανοιγμένο τον παραλιακό δρόμο, διαμορφωμένους χώρους άθλησης, καθαρισμένο, αναδειγμένο και προστατευμένο το δάσος ΟΤΕ, αποκαταστημένη την Αλυκή, προβεβλημένο και περιποιημένο τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας και τον ναό της Αρτέμιδας. Φανταστείτε ήπιες παρεμβάσεις κι οραματίστε τη πόλη μας έναν ιδανικό τόπο σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και τα δώρα που τόσο απλόχερα της χαρίστηκαν. Κι αν αυτά τα θεωρείται όνειρα θερινής νυκτός, ξυπνήστε! Αρκεί να υπάρχει όραμα και θέληση. Το κόστος είναι αντιστρόφως ανάλογο του θετικού αντίκτυπου για την πόλη και του οφέλους για τους πολίτες. Το ταμείο της πόλης μπορεί να είναι μείον, (φρόντισαν για αυτό οι προηγούμενοι δήμαρχοι), όμως υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και την ίδια την ΕΕ. Γιατί ποτέ κανένας δήμαρχος δεν τα έχει αξιοποιήσει; 

 
Άννα Ραφτοπούλου Υποψήφια Δήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδος

εφημερίδα «ανατολική ακτή» 02-2014

2 σχόλια:

  1. και η δυο πολεις θελουν να βρουν την ταυτοτητα τους βαρεθηκαμε να ανηκουμε σε εναν δημο " οτι να ναι" στηριξτε την πολη μας , δωστε λογους και κινητρα να κανουμε ονειρα ξανα γι αυτο τον τοπο και να ειστε σιγουροι οτι ολοι θα σας στηριξουν !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τo πρώτο πράγμα που χρειάζεται, μια πόλη, μια δουλειά, μια οικογένεια, μια φιλία για να ανθίσει και να πάει μπροστά είναι αμοιβαία δέσμευση, συναίνεση, κοινός οραματισμός και κοινή δουλειά. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να μας κλέψει τα όνειρα, δεν πρέπει για κανένα λόγο να σταματήσουμε να ελπίζουμε. Δε πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα και να πάψουμε να αγωνιζόμαστε για ό,τι είναι αυτονόητο, για ό,τι είναι δικαίωμά μας, για ό,τι οραματιζόμαστε. Πράγματι, τα όνειρα δεν βγαίνουν πάντα αληθινά, ούτε γίνονται θαύματα …τουλάχιστον όχι κάθε μέρα! Αλλά εμείς δεν ελπίζουμε σε ένα θαύμα. Είμαστε, νέοι, γεμάτοι όρεξη, γεμάτοι δύναμη, γεμάτοι ελπίδα, άφθαρτοι κι ακόμη ζωντανοί θέλουμε να βγάλουμε τη πόλη μας από το «ό,τι να ‘ναι». Γιατί η πόλη μας έχει τις προϋποθέσεις κι εμείς οι κάτοικοί της που την αγαπούμε, αξίζουμε κάτι καλύτερο. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Δεν χρειαζόμαστε πια άλλους σωτήρες. Ήρθε η ώρα να πάρουμε εμείς τα πράγματα στα χέρια μας. Το κατεστημένο δοκιμάστηκε κι απέτυχε. Αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, εμείς οι νέοι αποτελούμε την μόνη εναλλακτική λύση. Αυτό που ζητάμε είναι η ευκαιρία να το αποδείξουμε στη πράξη. Η πόλη έχει μόνον να κερδίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή