Anassa

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Σημαντικότατο αρχαιολογικό εύρημα στην 6η γειτονιά!

Θραύσμα αρχαίου αγάλματος ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια  εκσκαφής για νεοαναγειρομενη οικοδομή πλησίον οδου Υπαπαντής στην 6η γειτονιά.
Το θραύσμα το οποίο προέρχεται από γυναικείο άγαλμα έχει ύψος 60 εκ. φάρδος στο στενό του τμήμα 20 εκ. και στο φαρδύτερο 42 εκ. Πρόκειται για αριστερό γυναικείο πλευρό καλυμμένο με πλούσια εσθήτα φέρουσα πολλαπλές πτυχώσεις κι ολόκληρο το αριστερό χέρι στολισμένο με περίτεχνα βραχιόλια, το οποία κρατά την πεισματικά κλειστή γροθιά του δεξιού χεριού.

Επί τόπου έσπευσαν ήδη αρχαιολόγοι της Β΄εφορίας αρχαιοτήτων αλλά κι ειδικοί επιστήμονες της Unesco. Το θραύσμα, λόγω της σπουδαιότητας την οποία παρουσιάζει μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο φύλαξης στο μουσείο της Βραυρώνας όπου θα μελετηθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για θραύσμα αγάλματος κατασκευασμένου από λευκό μάρμαρο Πάρου, ίσως από τον Πραξιτέλη, το οποίο αναπαριστά την Ιφιγένεια μάλλον παρά την Αρτέμιδα. Την ανασκαφή του εν λόγω οικοπέδου ανέλαβε η Β’ εφορία υπό τον διεθνούς φήμης αρχαιολόγο Dr. Taylor Son, ο οποίος έχει μελετήσει και πιστοποιήσει αγάλματα της Αρτέμιδας σε ολόκληρη την λεκάνη της Μεσογείου.

Η λατρεία της Άρτεμιδος στην περιοχή της Βραυρώνας ξεκίνησε τον 8ο αιώνα π.Χ. ενώ ο ναός χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Σταδιακά όμως μετά τους πολέμους των Αθηναίων με τους Μακεδόνες η περιοχή άρχισε να παρακμάζει και φαίνεται να εγκαταλείφθηκε τον 2ο αιώνα π.Χ., μετά από πλημμύρες οι οποίες συνετέλεσαν στην άρτια διατήρηση των αρχαιολογικών θησαυρών κάτω από παχύ στρώμα λάσπης του ποταμού Ερασινού.

Τι ωραία που θα ήταν αν η είδηση της ανεύρεσης του αγάλματος της Αρτέμιδας ήταν αληθινή! Πόσο περήφανους θα μας έκανε, και πόσο πολύ θα βοηθούσε την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Βραυρώνας και την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας!
Όμως τα όνειρα κρατάνε λίγο κι έτσι είμαστε αναγκασμένοι να παραδεχτούμε ότι όλο αυτό δεν ήταν παρά μια ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΗ ΦΑΡΣΑ! Γιατί οι παραδόσεις πρέπει να κρατιούνται και το γέλιο δεν πρέπει ποτέ να λείψει! ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!



1 σχόλιο:

  1. Με κάνατε να πατήσω πρώτα σε αυτή την είδηση διότι με ενδιαφέρει. Αλλά και ως χιούμορ λόγω της ημέρας ήταν πολύ καλό. Μακάρι να είχαν όλοι οι συνδυασμοί τη διάθεση για χιούμορ. Η ζωή μας θα ήταν πιο ευχάριστη.
    Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή